Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-19 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 50 g ( MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,koper świeży,sól,pieprz biały,śmietana UHT 18%tł.
Dorsz pieczony w ziołach 80 g (RYB,),dorsz filet czarny b/s,olej rzepakowy,mąka ryżowa,zioła prowalsalskie,majeranek,sól,kurkuma.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,koper świeży,ziemniaki,sól.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,brokuł mrożony,kalafior mrożony,marchew mrożona,sól.
Marchew talarki gotowane 100 g,woda,marchew talarki,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Sałatka jarzynowa z jajkiem dieta 150 g ( JAJ, MLE, SEL,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Mandarynka - 1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pudding chia z musem mango 150 g ( OZI, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2089.94 kcal;
  • Białko ogółem: 93.64 g;
  • Tłuszcz: 61.28 g; Kw. tł. nasy.:16.82 g;
  • Węglowodany ogółem: 308.79 g; W tym cukry: 84.94 g;
  • Błonnik pok.: 33.02 g;
  • Sól: 11.10
 

Cały jadłospis od 18 lutego do 27 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK