Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-12 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Sałatka z ryżem, szynką oraz pieczonymi burakami i marchewką 100 g (JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, GOR, )
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,kasza jęczmienna drobna,natka pietruszki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól.
Filet z indyka jogurtowo-cytrynowy porcja 80 g (MLE,),filet z indyka b/s,woda,jogurt naturalny 2,4%tł,cukier,sok z cytryny,skrobia ryżowa,pietruszka  natka,kolendra mielona.
Sos śmietanowo-cytrynowy 100 g (GLU PSZ, MLE,),woda,śmietanka 18%tł UHT,sok z cytryny,skrobia ziemniaczana,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemnniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera, jabłka i orzechów b/c 100 g (MLE, ORZ, SEL,),seler korzeń,jabłka,orzechy włoskie łuskane,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,sól,brokuł mrożony,kalafior mrożony,marchew mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka śledziowa z pomidorami suszonymi i żurawiną 150 g ( RYB,MLE, GOR,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza -1 szt. 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2318.27 kcal;
  • Białko ogółem: 105.76 g;
  • Tłuszcz: 80.12 g; Kw. tł. nasy.: 26.78 g; 
  • Węglowodany ogółem: 309.42 g; W tym cukry: 93.22 g;
  • Błonnik pok.: 39.15 g;
  • Sól: 14.13 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK