Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-31 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Porzeczkowy twarożek 60 g ( MLE,)
Jabłko - 1 szt 
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,brokuły mrożomne,makaron,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Dorsz pieczony w ziołach 80 g ( RYB,),filet z dorsza b/s,olej rzepakowy,sól,majeranek,zioła prowalsalskie,skrobia ryżowa,kurkuma.
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE,SEL,),woda,skrobia ziemniaczana,sól,koper świeży,śmietanka 18%tł.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera i marchwi (z olejem) b/c 100 g (SEL,),seler,marchew,olej rzepakowy,sól,sok z cytryny.
Fasolka szparagowa zielona 100 g,woda,sól,fasolka szaragowa cięta mrożona,sól. 
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka jarzynowa z jajkiem dieta 100 g ( JAJ, MLE, SEL, )
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z prażonym jabłkiem o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ,MLE )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1941.08 kcal;
  • Białko ogółem: 90.05 g; 
  • Tłuszcz: 53.43 g; Kw. tł. nasy.: 20.36 g;
  • Węglowodany ogółem: 283.24 g; W tym cukry: 68.91 g;
  • Błonnik pok.: 29.55 g;
  • Sól: 9.85 g;
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 07 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK