Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-03 - Piątek
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Surówka z czarnej rzepy z natką pietruszki 100 g
Jabłko - 1 szt 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,kasza jęczmienna drobna,sól,natka pietruszki.
Zrazik wieprzowy zawijany 100 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, może zawierać: GLU PSZ, MLE, SEL,GOR, GLU JĘCZ, ),łopatka wieprzowa b/s/b/k,cebula,ogórek kiszony,ser mozzarella,sól,pieprz czarny mielony,mąka pszenna,olej rzepakowy,musztarda.
Sos pieczarkowy 100 g ( MLE,),pieczarki świeże,cebula,natka pietruszki,sól,śmietanka UHT 18%tł,pieprz biały mielony.
Ziemniaki pieczone z ziołami 200 g,woda,ziemniaki,sól,papryka słodka mielona,bazylia suszona,zioła prowalsalskie,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty czerwonej b/c 100 g (MLE,),czerwona kapusta,marchew,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy,słonecznik łuskany.
Mizeria 100 g (MLE,),ogórek świeży,sok z cytryny,sól,jogurt naturalny,śmietana,koper świeży.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu
meksykańskim 150 g ( GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2279.50 kcal;
  • Białko ogółem: 101.60 g;
  • Tłuszcz: 98.80 g; Kw. tł. nasy.:33.24 g;
  • Węglowodany ogółem: 253.89 g; W tym cukry: 49.60 g;
  • Błonnik pok.: 35.96 g;
  • Sól: 11.50 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK