Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-30 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus 60 g ( SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g - 1 szt ( MLE,


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 ml ( SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz biały mielony,szczaw konserwowy,świeży.

Jajko gotowane (JAJ) - jajko kl.M

Sos boloński z wieprzowiną  200 g ( SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k,sok pomidorowy,marchew obrana,cebula obrana,koncentrat pomidorowy,seler obrany,pietruszka natka,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,czosnek,pieprz mielony czarny,tymianek,oregano suszone,zioła prowalsalskie,sól.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g ( GLU PSZ,),woda,makaron pełnoziarnisty świderki,sól,olej rzepakowy.
Surówka z rzepy, ogórka kiszonego i rukoli 100 g ( GOR,),rzepa,ogórek kiszony,rukola,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Kalafior gotowany 100 g,woda,sól,kalafior mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z brązowym ryżem z kurczakiem i anansem 100 g ( JAJ, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2544.93 kcal;
  • Białko ogółem: 122.61 g; 
  • Tłuszcz: 84.05 g; Kw. tł. nasy.: 20.12 g;
  • Węglowodany ogółem: 332.74 g; W tym cukry: 70.07 g;
  • Błonnik pok.: 39.17 g;
  • Sól: 14.48 g;
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 07 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK