Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-02 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g - 1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,szczaw,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,ziele angielskie,liść laurowy.
Jajko gotowane kl M- 0,5 szt ( JAJ,),jajko.
Kotlet z kurczaka z pomidorem suszonym i ogórkiem w płatkach kukurydzianych 120 g ( GLU,PSZ, JAJ, MLE, GOR, ),filet z kurczaka b/s,sól,papryka słodka mielona,pieprz czarny mielony,bułka tarta,jajka,płatki kukurydziane,pomidorki suszone,ogórek konserwowy,olej rzepakowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera naciowego i jabłka 100 g (MLE, ORZ, SEL, ),seler naciowy,jabłka,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy,sól.
Dynia pieczona 100 g,dynia mrożona,papryka słodka mielona,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pieczonej marchwi 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2385.65 kcal;
  • Białko ogółem: 106.03 g;
  • Tłuszcz: 83.60 g; Kw. tł. nasy.:18.29 g;
  • Węglowodany ogółem: 309.57 g; W tym cukry: 75.50 g;
  • Błonnik pok.: 40.83 g;
  • Sól: 12.
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK