Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-25 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kalafior mrożony,sól,natka pietruszki,śmietanka UHT 18%tł.
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami 80 g,mięso z udćca,woda,skrobia ziemniaczana,pietruszka natka,zioła prowalsalskie,pieprz biały,tymianek,imbir,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Sałatka z selera naciowego i kopru włoskiego z jabłkiem- dieta 100 g ( MLE,SEL,),seler naciowy,koper włoski,jabłka,sok z cytryny,natka pietruszki,sól.
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g,marchew,jabłka,pomarańcza,natka pietruszki,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłko.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasztet z soczewicy 60 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Schab Krotoszyński wędzonka wieprzowa z dodatkiem wody wędzona parzona 50g (SOJ, MLE,)
Papryka konserwowa 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2091.65 kcal;
  • Białko ogółem: 110.65 g;
  • Tłuszcz: 78.28 g; Kw. tł.nasy.: 18.35 g;
  • Węglowodany ogółem: 252.58 g; W tym cukry: 31.48 g;
  • Błonnik pok.: 33.58 g;
  • Sól: 12.14 g;
 

Cały jadłospis od 19 stycznia do 28 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK