Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-01 - Środa
I Śniadanie

Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Dip jogurtowo-koperkowy 100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,szpinak rozdrobniony mrożony,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,sól.
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry  80 g,woda,filet z kurczaka b/s,sól,pieprz biały mielony,olej rzepakowy.
Sos brokułowy- dieta 100 g (MLE,),brokuły mrożone,woda,skrobia ziemniaczana,mąka pszenna,śmietanka UHT 18%tł,sól.
Ryż biały 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż biały.
Marchew gotowana 100 g,woda,sól,marchew mrożona.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa żółta mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.
Sernik 50 g (GLU PSZ, JAJ,SOJ, MLE,),twaróg półtłusty,jajka,cukier,cukier waniliowy,budyń śmietankowy,masło.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l -1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2134.97 kcal;
  • Białko ogółem: 101.81 g;
  • Tłuszcz: 62.98 g; Kw. tł. nasy.:22.10 g;
  • Węglowodany ogółem: 298.75 g; W tym cukry: 69.47 g;
  • Błonnik pok.: 22.94 g;
  • Sól: 13.80 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK