ŻYWIENIE PACJENTÓW
Pacjentom hospitalizowanym w ramach pobytu zapewniamy całodzienne bezpłatne wyżywienie.
Posiłki przygotowywane oraz dostarczane są przez firmę zewnętrzną CATERMED Sp.z o.o.
Spożywanie posiłków odbywa się na salach chorych, a w przypadku oddziałów dziecięcych – na stołówkach szpitalnych.
Godziny podawania posiłków:
Oddziały dla dorosłych Oddziały dziecięce
| Poniedziałek – Piątek | Sobota | Niedziela |
Śniadanie | 7:30 | 7:30 | 7:30 |
Obiad | 12:30 | 12:30 | 12:30 |
Kolacja | 17:30 | 17:30 | 17:30 |
| Poniedziałek – Piątek | Sobota | Niedziela |
I Śniadanie | 8:00 | 8:30 | 9:00 |
II Śniadanie | 10:45 | 10:45 | – |
Obiad | 12:45 | 12:45 | 12:45 |
Podwieczorek | 15:10 | 15:10 | 15:10 |
Kolacja | 17:45 | 17:45 | 17:45 |
ZASADY PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI PACJENTÓW
Każdy z oddziałów wyposażony jest w lodówkę przeznaczoną do przechowywania żywności Pacjentów. Ze względów sanitarnych w szpitalu obowiązują następujące zasady:
- należy podpisywać żywność przechowywaną w lodówkach (imię i nazwisko, nr sali, data umieszczenia w lodówce),
- dozwolony czas przechowywania produktów:
- otwartych – do 2 dni,
- oryginalnie zamkniętych – decyduje data przydatności do spożycia podana na opakowaniu,
- w przypadku zabrudzenia lodówki (np. wylania się zawartości opakowania do lodówki) należy niezwłocznie powiadomić personel sprzątający lub pielęgniarkę oddziału,
- artykuły spożywcze znajdujące się w lodówkach są przeglądane co tydzień przez personel szpitala,
- produkty pozostawione, niezdatne do spożycia lub przeterminowane są wyrzucane!