Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-29 - Środa
I Śniadanie

Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Dip jogurtowy naturalny 100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa grochowa z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,groch łuskany,kiełbasa zwyczajna,majeranek,sól,pieprz czarny mielony,ziemniaki.
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g,filet z kurczaka b/s,papryka słodka,olej rzepakowy,sól.
Sos brokułowy- dieta 100 g ( MLE,),woda,brokuły mrożone,skrobia ziemniaczana,mąka pszenna,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz biały mielony.
Ryż brązowy 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż brązowy.
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL,),marchew,seler,natka pietruszki,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Brukselka gotowana 100 g,woda,sól,brukselka mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l - 1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2123.52 kcal;
  • Białko ogółem: 105.25 g;
  • Tłuszcz: 65.92 g; Kw. tł. nasy.: 22.99 g;
  • Węglowodany ogółem: 286.90 g; W tym cukry: 69.42 g;
  • Błonnik pok.: 39.58 g;
  • Sól: 12.88 g
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 07 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK