Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-08 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 60 g ( MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,ogórki kiszone,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,śmietanka UHT 18%tł,pieprz czarny mielony,liść laurowy,ziele angielskie.
Gulasz wieprzowy z warzywami 200 g (GLU PSZ, SEL,),łopatka wieporzowa b/k,marchew,seler obrany,pietruszka korzeń,brokuły mrożone,mąka ziemniaczana,olej rzeapkowy,sok z cytryny,imbir,pieprz biały mielony,sól.
Ryż brązowy 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż brązowy.
Surówka z selera i brzoskwini b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,brzoskwinie w puszce,natka pioetruszki,sok z cytryny.
Szpinak baby z dressingiem 60 g,szpinak liście,olej rzepakowy,sok z cytryny,czosnek granulowany,pieprz czarny mielony,tymianek,kaws jabłkowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami 150 g (GLU PSZ,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Pomarańcza 1/2 szt. -1 Por
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pudding chia z musem mango 150 g ( OZI, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2627.70 kcal;
  • Białko ogółem: 104.15 g;
  • Tłuszcz: 108.17 g; Kw. tł. nasy.:23.04 g;
  • Węglowodany ogółem: 319.61 g; W tym cukry: 84.48 g;
  • Błonnik pok.: 39.32 g;
  • Sól: 12.66 g;
 

Cały jadłospis od 30 grudnia 2024 do 08 stycznia 2025

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK