Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-07 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE, GOR, )
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,buraki,koncentrat barszcz,majeranek,czosnek granulowany,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,ziemniaki.
Pulpet z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),udziec z kurczaka b/s,jajka,bułka tarta,sól,pieprz czarny mielony,olej rzeapkowy,natka pietruszki.
Sos pomidorowy 100 g,woda,koncentrat pomidorowy,skrobia ziemniaczana,sól,pieprz biały mielony,pomidory w całości b/s,majeranek,bazylia suszona.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Marchew z groszkiem 100 g,marchew z groszkiem,sól.
Brokuł gotowany  100 g,woda,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2342.39 kcal;
  • Białko ogółem: 98.64 g;
  • Tłuszcz: 87.07 g; Kw. tł. nasy.27.71 g;
  • Węglowodany ogółem: 301.33 g; W tym cukry: 76.48 g;
  • Błonnik pok.: 40.41 g;
  • Sól: 11.87 g
 

Cały jadłospis od 30 grudnia 2024 do 08 stycznia 2025

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK