Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-13 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Indyk pieczony z Bobrownik produkt blokowy drobiowo wpieprzowy
średnio rozdrobniony,pieczony 50 g
Ser mozzarella 50 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,kalafior mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki,sól,śmietanka 18%tł UHT.
Szynka pieczona plastry 80 g,szynka b/s/b/k,olej rzepakowy,sól.
Sos własny dieta 100 g ( SOJ,),woda,skrobia kukurydziana,sól,olej rzepakowy,sok z cytryny,skrobia ziemniaczana.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,ziemniaczana.
Fasolka szparagowa zielona 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta zielona mrożona,sól.
Dynia pieczona 100 g,woda,dynia mrożona,sól,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,cynamon.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta jajeczno-brokułowa 60 g ( JAJ,)
Pomidorki koktajlowe 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2176.90 kcal;
  • Białko ogółem: 111.52 g;
  • Tłuszcz: 68.92 g; Kw. tł. nasy.:19.05 g;
  • Węglowodany ogółem: 280.80 g; W tym cukry: 59.47 g;
  • Błonnik pok.: 26.21 g;
  • Sól: 11.19 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK