Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-01-04 - Sobota
I Śniadanie

razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Salami kiełbasa wieprzowo-wołowa drobno rozdrobniona surowo
wędzona,dojrzewajaca, wędzona. 50 g ( SOJ, SEL, GOR, )
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 g ( MLE, GOR, S02,)
Ogórek kiszony 100 g
Szpinak baby 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,),woda,buraki,koncentrat barszcz,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,majeranek,śmietanka UHt 18%tł,kwasek cytrynowy.
Potrawka z kurczaka 200 g (GLU PSZ, SEL,),filet z kurczaka b/s,włoszczyzna 3 skł mrożona,sól,kurkuma,fasolka szparagowa cięta zielona,groszek zielony mrożony,skrobia ziemniaczana,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Ryż brązowy 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż brązowy.
Sałatka z selera naciowego i kopru włoskiego z jabłkiem- dieta  100g (MLE, SEL,),seler naciowy,jabłka,sok z cytryny,koper włoski,sól,olej rzepakowy.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,sól,brokuł mrożony,marchew mrożona,kalafior mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka z udźca kurczaka z cytryną 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, )
Mix sałat z rzodkiewką i ziarnami słonecznika 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mandarynka - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2219.09 kcal;
  • Białko ogółem: 93.13 g;
  • Tłuszcz: 88.51 g; Kw. tł. nasy.: 24.07 g;
  • Węglowodany ogółem: 273.10 g; W tym cukry: 73.22 g;
  • Błonnik pok.: 36.85 g;
  • Sól: 14.64 g
 

Cały jadłospis od 30 grudnia 2024 do 08 stycznia 2025

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK