Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-27 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Indyk pieczony z Bobrownik produkt blokowy drobiowo wpieprzowy średnio
rozdrobniony,pieczony 50 g
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,kalafior mrożony,ziemniaki,sól,śmietanka UHT 18%tł,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki.
Pyzy z truskawkami  300 g ( GLU PSZ,JAJ,),ziemniaki,sól,jajka,mąka pszenna,ziemniaczana,truskawki mrożone.
Dip jogurtowo-śmietanowy z wanilią dieta 100 g (MLE,),jogurt naturalny,śmietana 18%tł,cukier,cukier waniliowy,laska wanilii.
Sałatka owocowa  200 g,winogrona czarne,jabłka,gruszki,kiwi,brzoskwinie w puszce,winogrona zielone,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Pasta jajeczno-brokułowa  60 g ( JAJ,)
Sałatka z gotowanej marchwi i buraków z dressingiem (dieta)  100 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II
 
Wartości odżywcze
 

Cały jadłospis od 19 stycznia do 28 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK