Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-26 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt (MLE,)
Pasta warzywna 50 g ( SEL,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Sałatka wiosenna z dressingiem  100 g (SOJ,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa z ziemniakami 300 ml ( SOJ,SEL,),woda,ryż biały,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,natka pietruszki,sól.
Makaron pełnoziarnisty świderki  200 g (GLU PSZ,),makaron świderki pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.
Leczo wegetariańskie z tofu  200 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, ),woda,papryka 3 kolorowa mix,tofu,fasolka szparagowa żółta cięta mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony,pieczarki świeże,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHt 18%tł,włoszczyzna 3skł paski mrożona,koncentrat pomidorowy,pomidory.
Surówka z selera i jabłka b/c 150 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,sól,natka pietruszki,jogurt naturalny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Sałatka śledziowa z pomidorami suszonymi i żurawiną 150 g (RYB, MLE, GOR,)
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko - 1 szt 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2339.16 kcal;
  • Białko ogółem: 82.44 g;
  • Tłuszcz: 80.68 g; Kw. tł.nasy.: 21.66 g;
  • Węglowodany ogółem: 330.73 g; W tym cukry: 95.69 g;
  • Błonnik pok.: 44.10 g;
  • Sól: 12.76 g;
 

Cały jadłospis od 19 stycznia do 28 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK