Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-01-28 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką  300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,kalafior mrożony,brokuł mrozony,groszek zielony mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,makaron zacierkowy,natka pietruszki,fasolka szparagowa żółta cięta mrożona,zielona,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Gulasz wołowy  200 g,łoptka wołowa,woda,pomidor,marchew,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,mąka ziemniaczana,dżem z czarnych porzeczek,czosnek granulowany,papryka słodka mielona,ziele angielskie,liść laurowy,sól.
Kluski śląskie  200 g ( JAJ,),ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,ziemniaczana.
Surówka z czarnej rzepy z natką pietruszki 100 g,czarna rzepa,natka pietruszki,sok z cytryny, olej rzepakowy.
Surówka z selera i brzoskwini b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,brzoskwinie w puszce,natka pietruszki,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką 60 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 100 g
Kiełki rzodkiewki 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek - 1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2293.34 kcal;
  • Białko ogółem: 99.93 g;
  • Tłuszcz: 75.28 g; Kw. tł.nasy.: 25.15 g;
  • Węglowodany ogółem: 315.53 g; W tym cukry: 77.03 g;
  • Błonnik pok.: 34.74 g;
  • Sól: 14.05 g;
 

Cały jadłospis od 19 stycznia do 28 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK