Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-24 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g 1 szt. (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g (JAJ, MLE)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g (MLE)
Gruszka 1szt. 150 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 g (SOJ, MLE, SEL, )
Miruna na parze 80g + 80 g (RYB)
Sos chrzanowy 100 g (MLE, S02)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g
Fasolka szparagowa żółta 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Mięsiwo z zalewy- wędzonka wieprzowa, parzona, zapiekana 50 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Ser żółty 50 g (MLE)
Sałatka jarzynowa z jajkiem 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g (GLU PSZ, JAJ, MLE) 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2279.95 kcal;
  • Białko ogółem: 111.37 g;
  • Tłuszcz: 94.05 g; Kw. tł. nasy.: 38.89 g;
  • Węglowodany ogółem: 248.44 g; W tym cukry: 63.96 g;
  • Błonnik pok.: 20.75 g;
  • Sól: 10.78 g;
 

Cały jadłospis od 15 październik do 24 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK