Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-12 - Sobota
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Pasta z twarogu z natką pietruszki  60 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa selerowa z makaronem  300 ml ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,seler korzeń,włoszczyzna 3skł paski mrożona,makaron muszelki,sól,natka pietruszki.
Filet z kurczaka pieczony w ziołach 80 gwoda,filet z kurczaka b/s,olej rzepakowy,sól,bazylia,majeranek.
Sos jarzynowy dieta 100 g ( MLE,),woda,mieszanka 3 skł mrożona,skrobia ziemniaczana,sól,mąka pszenna. 
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Buraki gotowane słupki 100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,kalafior mrożony,brokuł mrożony,marchew karbowana,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,cukier,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną dieta 150 g
Kiełbasa Szynkowa wieprzowa grubo rozdrobniona parzona w osłonce niejadalnej 50 g ( GLU PSZ,SOJ,)
Sałatka z ryżu i brokułów (dieta) 100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko pieczone -1szt.

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2013.12 kcal;
  • Białko ogółem: 104.97 g;
  • Tłuszcz: 53.35 g; Kw. tł. nasy.:16.61 g;
  • Węglowodany ogółem: 293.07 g; W tym cukry: 81.90 g; 
  • Błonnik pok.: 32.62 g;
  • Sól: 13.76
 

Cały jadłospis od 09 kwietnia do 18 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK