Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-12 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty kiszonej 300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, ),woda,kapusta kiszona,ziele angielskie,liść laurowy,włoszczyzna3 skł paski mrożona,pieprz czarny mielony,kminek,ziemniaki,sól.

Pulpet z dorsza 100 g ( GLU PSZ, JAJ,RYB,),filet z dorsza czarny b/s,jajka,sól,pieprz biały mielony,bułka paryska,natka pietruszki,mąka pszenna,oregano suszone,bazylia suszona.
Sos dyniowy  100 g ( MLE,),woda,dynia świeża,skrobia ziemniaczana,sól,kurkuma.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,woda,ziemniaki,koper świeży,sól.
Szpinak gotowany z olejem  100 g,woda,szpinak mrożony liściasty,sól,olej rzepakowy,sól,czosnek.

Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g,marchew,jabłka,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól,natka pietruszki.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Papryka świeża 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l - 1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2125.37 kcal;
  • Białko ogółem: 102.83 g;
  • Tłuszcz: 72.91 g; Kw. tł. nasy.: 24.48 g;
  • Węglowodany ogółem: 269.65 g; W tym cukry: 49.66 g;
  • Błonnik pok.: 37.63 g;
  • Sól: 12.53 g;
 

Cały jadłospis od 08 lutego do 17 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK