Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-09 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt (MLE,)
Pasta warzywna 50 g ( SEL,)
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Sałatka z ryżem, szynką oraz pieczonymi burakami i marchewką (dieta) 100 g
(SOJ, MLE, SEL, może zawierać: GLU,PSZ, JAJ, GOR,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( SOJ, SEL,GLU JĘCZ,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kaza jęczmienna drobna,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki,ziemniaki.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarką,papryką kolorową, ogórkiem konserowym i
kukurydzą 300 g (JAJ, MLE, GOR,),ziemniaki,mieszanka 3 skł kostka mrożona,pieczarki świeże,cebula,ogórek konserwowy,ser twardy kostka,kukurydza konserwowa,jajka,sól,pieprz czarny mielony,bazylia suszona,oregano,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Sos paprykowy 100 g,woda,papryka świeża,skrobia ziemniaczana,sól,pieprz biały mielony,śmietanka 18%tł.
Surówka z selera, jabłka i orzechów b/c 100 g (MLE, ORZ, SEL,),seler korzeń,jabłka,orzechy włoskie,natka pietruszki,jogurt naturalny 2%tł,sok z cytryny,sól.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,brokuły mrożone,kalafior mrożony,cukinia mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Sałatka śledziowa z pomidorami suszonymi i żurawiną 150 g (RYB, MLE, GOR,)
Wędlina roślinna produkt na bazie białka grochowego 50 g ( może zawierać: GLU,PSZ, SOJ, GOR, SEZ, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza -1 szt. 

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2354.07 kcal;

Białko ogółem: 83.15 g;

Tłuszcz: 93.80 g; Kw. tł.nasy.: 19.09 g;

Węglowodany ogółem: 315.76 g; W tym cukry: 100.51 g;

Błonnik pok.: 48.69 g; 

Sól: 13.64 g;

 

Cały jadłospis od 08 lutego do 17 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK