Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-07 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Twarożek  60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) - 1 szt
Banan 1szt. -1 szt
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,brokuły mrożone,makaron muszelki,sól,śmietanka UHT 18%tł,włoszczyzna 3 skł paski mrożona.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),morszczuk filet b/s,skrobia ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka,imbir mielony,zioła prowalsalskie,majeranek,sól,pieprz cytrynowy,kurkuma.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g,sałata lodowa,pomidory,koper świeży,olej rzepakowy,sól,sok z cytryny.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),włoszczyzna 3 skł paski mrożona,skrobia ziemniaczana,koncentrat pomidorowy,sól,passtta pomidorowa.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g-1 szt
Filet z indyka kostka pieczona 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą 150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Pieczona owsianka jabłkowa 100 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2356.99 kcal;
  • Białko ogółem: 99.09 g;
  • Tłuszcz: 70.40 g; Kw. tł. nasy.: 26.16 g;
  • Węglowodany ogółem: 340.16 g; W tym cukry: 111.69 g;
  • Błonnik pok.: 25.72 g;
  • Sól: 9.07 g;
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 07 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK