Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-03-01 - Sobota
  • 2025-03-02 - Niedziela
  • 2025-03-03 - Poniedziałek
  • 2025-03-04 - Wtorek
  • 2025-03-05 - Środa
  • 2025-03-06 - Czwartek
  • 2025-03-07 - Piątek
  • 2025-03-08 - Sobota
  • 2025-03-09 - Niedziela
  • 2025-03-10 - Poniedziałek
  • 2025-03-11 - Wtorek
  • 2025-03-12 - Środa
  • 2025-03-13 - Czwartek
  • 2025-03-14 - Piątek
  • 2025-03-15 - Sobota
  • 2025-03-16 - Niedziela
  • 2025-03-17 - Poniedziałek
  • 2025-03-18 - Wtorek
  • 2025-03-19 - Środa
  • 2025-03-20 - Czwartek
  • 2025-03-21 - Piątek
  • 2025-03-22 - Sobota
  • 2025-03-23 - Niedziela
  • 2025-03-24 - Poniedziałek
  • 2025-03-25 - Wtorek
  • 2025-03-26 - Środa
  • 2025-03-27 - Czwartek
  • 2025-03-28 - Piątek
  • 2025-03-29 - Sobota
  • 2025-03-30 - Niedziela
  • 2025-03-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2025-02-21 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Pomarańcza 1/2 szt. -1 Por
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Sałata zielona 20 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koncentat pomidorowy,makaron muszelki,pomidory,pomidory w puszce,sok z cytryny,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczukfilet b/s,skrobia ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka suszona,zioła prowalsalskie,majeranek,kurkuma,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,koper świeży,sól.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,natka pietruszki,sok z cytryny,sól.
Warzywa po grecku 100 g (SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koncentrat pomidorowy,skrobia ziemniaczana,sól.pieprz ziołowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Filet z indyka kostka pieczona + 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą  150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 150 g ( MLE, S02, GLU OW, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2301.53 kcal;
  • Białko ogółem: 96.82 g;
  • Tłuszcz: 75.81 g; Kw. tł. nasy.:29.42 g;
  • Węglowodany ogółem: 312.04 g; W tym cukry: 92.21 g;
  • Błonnik pok.: 27.52 g;
  • Sól: 8.55 g
 

Cały jadłospis od 18 lutego do 27 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK