Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-06 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, GOR,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,pieczarki świeże,cebula,sól,pieprz czarny mielony,ziemniaki,śmietanka UHt 18%t,natka pietruszki.
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami 100 g,udziec z kurczaka b/s,bazylia,zioła prowalsalskie,sól,olej rzepakowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Kalafior gotowany 100 g,woda,kalafior mrożony,sól.
Sałatka szwedzka 100 g ( GOR,),ogórki konserwowe,papryka konserwowa,cebula,olej rzepakowy,pieprz czarny mielony,marchew.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Serek wiejski z ziołami 60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sałatka z kaszą pęczak, soczewicą i pomidorami suszonymi 150 g
(GLU PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1999.69 kcal;
  • Białko ogółem: 102.46 g;
  • Tłuszcz: 70.31 g; Kw. tł. nasy.:18.56 g;
  • Węglowodany ogółem: 251.66 g; W tym cukry: 36.26 g;
  • Błonnik pok.: 39.54 g;
  • Sól: 13.09 g
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK