Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-10 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy,grubo rozdrobniony, parzony
w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ,MLE, SEL, GOR,)
Ser mozzarella 50 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,kalafior mrożony,ziemniaki,sól,śmietanka UHt 18%tł,natka pietruszki.
Roladka wieprzowa z warzywami pieczona 80 g (GLU PSZ, JAJ,SEL,),łopatka wieprzowa b/s/b/k,sól,mieszanka 3 skł kostka,olej rzepakowy,bułka tarta,majeranek,kolendra mielona,sól.
Sos pietruszkowy 100 g ( SOJ,MLE,),woda,natka pietruszki,skrobia ziemniaczana,pszenna,sól.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,mąka ziemniaczana.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa cięta żółta,sól.
Dynia pieczona 100 g,dynia kostka mrożona,sól,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,miód wielokwiatowy,kurkuma.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Pasta jajeczno-brokułowa 60 g ( JAJ,)
Pomidorki koktajlowe 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2255.55 kcal;
  • Białko ogółem: 107.76 g;
  • Tłuszcz: 79.92 g; Kw. tł. nasy.:23.08 g;
  • Węglowodany ogółem: 284.64 g; W tym cukry: 64.21 g;
  • Błonnik pok.: 29.78 g;
  • Sól: 11.0 g;
 

Cały jadłospis od 10 marca do 19 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK