Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-04 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g (MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g - 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami 300 ml   (SOJ,MLE,SEL,),woda,buraki,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,koncentrat barszcz,czosnek,majeranek,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHt 18%tł.
Polędwiczka z kurczaka na parze 80 g,polędwica z kurczaka b/s,sól,bazylia.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,mąka pszenna,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,koper świeży,sól.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c 100 g (MLE,),kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,papryka czerwona świeża,natka pietruszki,sól,olej rzepakowy,jabłka,sok z cytryny.
Brokuł gotowany 100 g,woda,brookuły mrożone,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką  60 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami  150 g ( GLU PSZ,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ,
MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2011.04 kcal;
  • Białko ogółem: 103.73 g;
  • Tłuszcz: 70.99 g; Kw. tł. nasy.:21.90 g;
  • Węglowodany ogółem: 246.98 g; W tym cukry: 50.92 g;
  • Błonnik pok.: 32.99 g;
  • Sól: 11.10 g
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK