Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-09 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Sałatka z ryżem, szynką oraz pieczonymi burakami i marchewką (dieta) 100 g (SOJ, MLE, SEL, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, GOR, )
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,kasza jęczmienna drobna,ziemniaki,sól,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,pieprz czarny mielony
Filet z indyka pieczony dieta  80 g
Sos śmietanowo-cytrynowy 100 g (GLU PSZ, MLE,)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z selera, jabłka i orzechów b/c 100 g (MLE, ORZ, SEL,)
Marchew talarki gotowane 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza - 1 szt.

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2051.27 kcal;
  • Białko ogółem: 99.36 g;
  • Tłuszcz: 68.23 g; Kw. tł. nasy.:27.95 g; 
  • Węglowodany ogółem: 276.05 g; W tym cukry: 61.19 g;
  • Błonnik pok.: 38.22 g;
  • Sól: 12.16 g;
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK