Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-12 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty kiszonej 300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, ),woda,kapusta kiszona,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,,sól,pieprz czarny mielony,boczek wędzony,ziele angielskie,liść laurowy.
Filet z kurczaka pieczony w posypce curry dieta 80 g,filet z kurczaka b/s,papryka słodka mielona,sól,przyprawa curry,pieprz biały mielony,olej rzepakowy.
Sos dyniowy 100 g ( MLE,),woda,dynia kostka mrożona,sól,skrobia ziemniaczana,kurkuma.
Ryż biały 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż biały.
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g,marchew korzeń,jabłko,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Brokuł gotowany 100 g,woda,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Papryka świeża 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2216.77 kcal;
  • Białko ogółem: 108.89 g;
  • Tłuszcz: 69.47 g; Kw. tł. nasy.:25.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 299.65 g; W tym cukry: 59.93 g;
  • Błonnik pok.: 30.93 g;
  • Sól: 13.04 g
 

Cały jadłospis od 10 marca do 19 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK