Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-03 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,brokuły mrożone,kalafior mrożony,fasolka zielona cięta mrożona,ziemniaki,groszek zielony mrożony,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł,natka pietruszki.
Kotlet wieprzowy mielony  80 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/s/b/k,jajka,bułka tarta,bułka paryska,sól,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c 100 g,kapusta czerwona,marchew,natka pietruszki,słonecznik łuskany,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta  100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł mrożona kompotowa,cukier,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Kalarepa 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim150 g ( GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2097.59 kcal;
  • Białko ogółem: 99.01 g;
  • Tłuszcz: 71.76 g; Kw. tł. nasy.:24.01 g; 
  • Węglowodany ogółem: 277.75 g; W tym cukry: 60.70 g;
  • Błonnik pok.: 38.87 g;
  • Sól: 11.61 g
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK