Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-07 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g (MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Banan 1szt. -1 szt
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,brokuły mrożone,śmietanka UHt 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,makaron muszelki.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Stek wieprzowy mielony  100 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/s/b/k,jajka,sól,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy,mąka pszenna.
Cebula smażona 30 g,olej rzepakowy,cebula biała,sól.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem  100 g,sałata lodowa,pomidory,koper świeży,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony + 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘ

 
Kolacja II

Pieczona owsianka brownie z malinami 100 g ( SOJ, MLE, GLU OW, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2652.91kcal;
  • Białko ogółem: 90.68 g;
  • Tłuszcz: 103.28 g; Kw. tł. nasy.:30.18 g;
  • Węglowodany ogółem: 347.60 g; W tym cukry: 114.31 g;
  • Błonnik pok.: 29.69 g;
  • Sól: 9.06 g
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK