Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-05 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasztet z cukinii i warzyw  60 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 60 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,koper świeży,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,śmietanka UHT 18%tł,ziemniaki.
Dorsz pieczony w ziołach 80g  80 g (RYB,),dorsz mrożony b/s,olej rzepakowy,bazylia,zioła prowalsalskie.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Marchew talarki gotowane  100 g,woda,marchew talarki,sól.
Buraki gotowane słupki  100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Sałatka jarzynowa dieta 150 g ( MLE, SEL,)
Pomarańcza 1/2 szt. -1 Por
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Pudding chia z musem mango 150 g ( OZI, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2091.07 kcal;
  • Białko ogółem: 78.26 g;
  • Tłuszcz: 61.42 g; Kw. tł. nasy.:16.17 g; 
  • Węglowodany ogółem: 324.29 g; W tym cukry: 94.65 g;
  • Błonnik pok.: 33.86 g;
  • Sól: 10.17 g;
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK