Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-03-14 - Piątek
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g (MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Surówka z czarnej rzepy z natką pietruszki 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Mandarynka -1 szt
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 ml ( SOJ, MLE,SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,ryż biały,natka pietruszki,sól,ziemniaki.
Zrazik wieprzowy pieczony 100 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,bułka tarta,sól,jajka,olej rzepakowy,natka pietruszki,pieprz ziołowy.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,mąka pszenna,sól.
Kasza gryczana ciemna  200 g,woda,kasza gryczana,olej rzepakowy,sól.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Mix sałat z sosem winegret b/c 60 g,sałata mix,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Sałatka jarzynowa dieta 100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2217.88 kcal;
  • Białko ogółem: 106.28 g;
  • Tłuszcz: 79.94 g; Kw. tł. nasy.:27.46 g;
  • Węglowodany ogółem: 278.84 g; W tym cukry: 43.14 g;
  • Błonnik pok.: 37.01 g;
  • Sól: 11.40 g;
 

Cały jadłospis od 10 marca do 19 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK