Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-25 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Twarożek pomidorowy 60 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,koper świeży,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożóna,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz ziołowy.
Dorsz pieczony w ziołach 80g (RYB,),ryba filet b/s,skrobia ryżowa,sól,olej rzepakowy,kurkuma,pieprz ziołowy,bazylia suszona,zioła prowalsalskie.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Marchew talarki gotowane 100 g,woda,marchew talarki,sól.
Buraki gotowane słupki 100 g,woda,buraki,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,cukier,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Pomidorki koktajlowe 90 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1983.49 kcal;
  • Białko ogółem: 99.59 g;
  • Tłuszcz: 59.06 g; Kw. tł. nasy.:18.41 g;
  • Węglowodany ogółem: 278.47 g; W tym cukry: 77.06 g;
  • Błonnik pok.: 26.91 g;
  • Sól: 11.07 g;
 

Cały jadłospis od 17 czerwca do 26 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK