Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-26 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 g ( MLE, GOR, S02,)
Ogórek kiszony 100 g
Szpinak baby 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,pieczarki świeże,ziemniaki,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),udziec z kurxczaka b/s/b/k,jajka,bułka paryska,pszenna,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki,olej rzeapkowy.
Sos pomidorowy 100 g,woda,passta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,sól,mąka ziemniaczana,pszenna.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,),woda,sól,olej rzepakowy,makaron pełnoziarnisty świderki.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,jabłka,natka pietruszki,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól.
Brukselka gotowana 100 g,woda,sól,brukselka mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, )
Mix sałat z rzodkiewką i ziarnami słonecznika 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mandarynka -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1974.34 kcal;
  • Białko ogółem: 104.32 g;
  • Tłuszcz: 68.25 g; Kw. tł. nasy.:18.04 g;
  • Węglowodany ogółem: 242.76 g; W tym cukry: 48.94 g;
  • Błonnik pok.: 38.34 g;
  • Sól: 14.20 g;
 

Cały jadłospis od 19 kwietnia do 28 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK