Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-03-01 - Sobota
  • 2025-03-02 - Niedziela
  • 2025-03-03 - Poniedziałek
  • 2025-03-04 - Wtorek
  • 2025-03-05 - Środa
  • 2025-03-06 - Czwartek
  • 2025-03-07 - Piątek
  • 2025-03-08 - Sobota
  • 2025-03-09 - Niedziela
  • 2025-03-10 - Poniedziałek
  • 2025-03-11 - Wtorek
  • 2025-03-12 - Środa
  • 2025-03-13 - Czwartek
  • 2025-03-14 - Piątek
  • 2025-03-15 - Sobota
  • 2025-03-16 - Niedziela
  • 2025-03-17 - Poniedziałek
  • 2025-03-18 - Wtorek
  • 2025-03-19 - Środa
  • 2025-03-20 - Czwartek
  • 2025-03-21 - Piątek
  • 2025-03-22 - Sobota
  • 2025-03-23 - Niedziela
  • 2025-03-24 - Poniedziałek
  • 2025-03-25 - Wtorek
  • 2025-03-26 - Środa
  • 2025-03-27 - Czwartek
  • 2025-03-28 - Piątek
  • 2025-03-29 - Sobota
  • 2025-03-30 - Niedziela
  • 2025-03-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-12-05 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,szczaw konserwowy,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,przyprawa w płynie.
Jajko gotowane kl M- 0,5 szt ( JAJ,),jajko kl.M
Kotlet z kurczaka z pomidorem suszonym i ogórkiem w płatkach kukurydzianych 120 g ( GLU,PSZ, JAJ, MLE, GOR, ),filet z kurczaka b/s,pomidory suszone,ogórki kiszony,płatlki kukurydziane,sól,pieprz czarny mielony,jajka,olej rzepakowy,papryka słodka mielona.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,koper świeży,sól
Sałatka z ogórka konserwowego i papryki konserwowej 100 g (GOR,),ogórek konserwowy,papryuka konserwowa,natka pietruszki,cebula,olej rzepakowy.
Marchew talarki gotowane 100 g,marchew,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z białym ryżem z kurczakiem i ananasem 100 g ( JAJ, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2350.91kcal;
  • Białko ogółem: 110.53 g;
  • Tłuszcz: 80.58 g; Kw. tł. nasy.: 17.69 g;
  • Węglowodany ogółem: 301.44 g; W tym cukry: 71.40 g;
  • Błonnik pok.: 37.56 g;
  • Sól: 13.58 g;
 

Cały jadłospis od 30 listopad do 09 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK