Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-03-01 - Sobota
  • 2025-03-02 - Niedziela
  • 2025-03-03 - Poniedziałek
  • 2025-03-04 - Wtorek
  • 2025-03-05 - Środa
  • 2025-03-06 - Czwartek
  • 2025-03-07 - Piątek
  • 2025-03-08 - Sobota
  • 2025-03-09 - Niedziela
  • 2025-03-10 - Poniedziałek
  • 2025-03-11 - Wtorek
  • 2025-03-12 - Środa
  • 2025-03-13 - Czwartek
  • 2025-03-14 - Piątek
  • 2025-03-15 - Sobota
  • 2025-03-16 - Niedziela
  • 2025-03-17 - Poniedziałek
  • 2025-03-18 - Wtorek
  • 2025-03-19 - Środa
  • 2025-03-20 - Czwartek
  • 2025-03-21 - Piątek
  • 2025-03-22 - Sobota
  • 2025-03-23 - Niedziela
  • 2025-03-24 - Poniedziałek
  • 2025-03-25 - Wtorek
  • 2025-03-26 - Środa
  • 2025-03-27 - Czwartek
  • 2025-03-28 - Piątek
  • 2025-03-29 - Sobota
  • 2025-03-30 - Niedziela
  • 2025-03-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-02-16 - Piątek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Ogórek kiszony 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml ( SOJ,SEL, GLU JĘCZ,),kasza jęczmienna,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól,śmietanka.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk b/s mrozony,sól,przyprawy,olej rzepakowy.
Sos chrzanowy  100 g ( MLE, S02,),mąka pszenna,sól,chrzan tarty,śmietanka.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki,sól,koper.
Surówka z czerwonej kapusty  100g (MLE, S02,),czerwona kapusta,kwasek cytynowy,sól,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa zielona  100g,fasolka szparagowa cięta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 25 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g - 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo i ciecierzycą z warzywami w stylu włoskim 150g (SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z borówkami C&C 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 1841.20 kcal;
  • Białko: 84.52 g; 
  • Tłuszcze: 75.54g; Kw. tł. nasy.: 24.12 g;
  • Węglowodany ogółem: 212.09 g;W tym cukry: 26.41 g;
  • Błonnik pokarmowy: 27.39 g;
  • Sól: 13.19 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK