Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-03-01 - Sobota
  • 2025-03-02 - Niedziela
  • 2025-03-03 - Poniedziałek
  • 2025-03-04 - Wtorek
  • 2025-03-05 - Środa
  • 2025-03-06 - Czwartek
  • 2025-03-07 - Piątek
  • 2025-03-08 - Sobota
  • 2025-03-09 - Niedziela
  • 2025-03-10 - Poniedziałek
  • 2025-03-11 - Wtorek
  • 2025-03-12 - Środa
  • 2025-03-13 - Czwartek
  • 2025-03-14 - Piątek
  • 2025-03-15 - Sobota
  • 2025-03-16 - Niedziela
  • 2025-03-17 - Poniedziałek
  • 2025-03-18 - Wtorek
  • 2025-03-19 - Środa
  • 2025-03-20 - Czwartek
  • 2025-03-21 - Piątek
  • 2025-03-22 - Sobota
  • 2025-03-23 - Niedziela
  • 2025-03-24 - Poniedziałek
  • 2025-03-25 - Wtorek
  • 2025-03-26 - Środa
  • 2025-03-27 - Czwartek
  • 2025-03-28 - Piątek
  • 2025-03-29 - Sobota
  • 2025-03-30 - Niedziela
  • 2025-03-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-01-12 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Bułka pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g ( MLE,)
Ser topiony 25g 2 szt (MLE,)
Miód (25g) 1 szt
Sałata zielona 5 g
Mandarynka 1 szt
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni z grzankami* 350 ml ( GLU,PSZ, SEL,),dynia mrożona,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),ziemniaki obrane,bułka paryska,sól,śmietanka,poieprz czarny.
Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.
Ryba (Dorsz) w cieście 100 g ( GLU PSZ,JAJ, RYB,),dorsz czarny filet b/s,jajka,mąka pszenna,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny.
Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g,kapusta czerwona,kwasek cytrynowy,cukier,sól,olej rzepakowy.
Kalafior gotowany* 100 g,kalafior mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł,kompotowa,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Polędwica Sopocka wieprzowa,wędzona
parzona z dodatkiem wody. 20 g ( SOJ,MLE,)
Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,)
Sos tatarski 30 ml (JAJ, GOR, S02,)
Sałata zielona 20 g
Pomidor 80 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g,
margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU,PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2465.26 kcal;
  • Białko: 92.51 g; 
  • Tłuszcze: 80.29 g; Kw.tł. nasy.: 20.46 g; 
  • Węglowodany ogółem: 356.33 g; W tym cukry: 69.02 g;
  • Błonnik pokarmowy: 32.53 g; 
  • Sól: 7.70 g;
 

Cały jadłospis od 08 stycznia do 21 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK