Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-09 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Twarożek pomidorowy 50 g ( MLE,)
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,koper świezy,śmietanka UHT 18%tł,só,pieprz czarny mielony.
Ryż biały  200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż biały.
Kociołek z kurczaka meksykański 200 g (MLE,),woda,łopatka wieprzowa b/k,szynka wieprzowa b/s,cebula,kukurydza konserwowa,fasolka czerwona konserwowa,sól,pieprz czarny mielony,olej rzeapkowy,koncentrat pomidorowy,mąka ziemniaczana,przyprawa meksykańska,papryka słodka mielona,papryka świeża 3 kolorowa.
Fasolka szparagowa żółta  150 g,woda,sól,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Papryka świeża 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany- 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2167.18 kcal;
  • Białko ogółem: 89.34 g; 
  • Tłuszcz: 67.36 g;Kw. tł. nasy.: 29.43 g;
  • Węglowodany ogółem: 313.69 g; W tym cukry: 63.88 g;
  • Błonnik pok.: 33.93 g;
  • Sól: 12.06 g;
 

Cały jadłospis od 07 lipca do 16 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK