Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-21 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus paprykowy 60 g ( SEZ,)
Ogórek kiszony 80 g
Szpinak baby 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,szczaw świeży,konserwowy,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka Uht 18%tł.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,jajka,bułka paryska,natka pietruszki,olej rzepakowy,sól,pieprz ziołowy.
Sos pomidorowy 100 g,woda,passta pomidorowa,skrobia ziemniaczana,sól,oregano,koncentrat pomidorowy.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,),woda,olej rzepakowy,makaron świderki pełnoziarnisty,sól.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,marchew,olej rzepakowy,sok z cytryny,natka pietruszki,sól,jabłka.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka nmrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pasta z twarogu z koperkiem 60 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Rzodkiew biała 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1968.25 kcal;
  • Białko ogółem: 97.22 g;
  • Tłuszcz: 70.25 g; Kw. tł. nasy.:26.79 g;
  • Węglowodany ogółem: 241.59 g; W tym cukry: 39.42 g;
  • Błonnik pok.: 38.79 g;
  • Sól: 13.53 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK