Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-20 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g ( SOJ,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g ( MLE,)
Arbuz 150 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,brokuły mrożone,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,makaron muszelki.
Zrazik wieprzowy zawijany dieta 100 g (MLE,),łopatka wieprzowa b/k,marchew,cebula,mąka pszenna,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,mąka ryżowa,sól,skrobia ziemniaczana.
Kopytka dyniowe 200 g ( GLU,PSZ, JAJ,),woda,ziemniaki,sól,mąka pszenna,ziemniaczana,jajka,dynia świeża,kurkuma,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty białej i czerwonej 100 g (JAJ, GOR,),kapusta czerwona,słonecznik łuskany,marchew,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,woda,buraki,sok z cytryny,olej rzeapkowy,sól,jabłka.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa,mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka grecka 100 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2584.35 kcal;
  • Białko ogółem: 123.38 g;
  • Tłuszcz: 98.49 g; Kw. tł. nasy.:41.37 g; 
  • Węglowodany ogółem: 309.10 g; W tym cukry: 101.98 g;
  • Błonnik pok.: 25.26 g;
  • Sól: 13.87 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK