Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-09-04 - Czwartek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 gGLU PSZ, RYB, MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt. (MLE,)
 
 
II Śniadanie
 
Obiad
Barszcz czerwony z ziemniakami  300 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Udko z kurczaka pieczone 150 g ( SOJ,)
Puree ziemniaczane  200 g (MLE,)
Surówka z marchwi, jabłka i  pomarańczy b/c  100 g
Mizeria 100 g (MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt.( MLE,)
Twarożek ze szczypiorkiem 60 gMLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Rzodkiewka 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
 
Kolacja II
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady  100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, ORZ )
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2755.99 kcal;
  • Białko ogółem: 118.35 g;
  • Tłuszcz: 131.80 g; Kw. tł. nasy.: 52.06 g; 
  • Węglowodany ogółem: 289.87 g; W tym cukry: 72.79 g; 
  • Błonnik pok.: 33.37 g;
  • Sól: 12.93 g
 

Cały jadłospis od 26 sierpnia do 04 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK