Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-18 - Środa
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Surówka z rzepy białej z czarnuszką 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Botwinka z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,),woda,buraki,botwinka,włoszczyzna 3skł paski mrożona,śmnietanka UHT 18%tł,sól,kwasek cytrynowy,pieprz czarny mielony,ziemniaki,koncentrat barszczu.
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g,filet z kurczaka b/s,sól,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,pieprz ziołowy,zioła prowalsalskie.
Sos brokułowy- dieta 100 g (MLE,),woda,brokuły mrrożone,sól,śmietana 18%tł,mąka ryżowa,skrobia ziemniaczana,sól,pieprz biały mielony.
Ryż brązowy 200 g,woda,ryż brązowy,sól,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL,),marchew korzeń,seler korzeń,sok z cytryny,olej rzepakowy,sól,natka pietruszki.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Truskawki 100 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1951.82 kcal;
  • Białko ogółem: 91.78 g;
  • Tłuszcz: 75.60 g; Kw. tł. nasy.:31.55 g;
  • Węglowodany ogółem: 239.53 g; W tym cukry: 39.32 g;
  • Błonnik pok.: 42.03 g;
  • Sól: 11.62 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK