Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-13 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser wędzony 50 g (MLE,)
Dżem 25 g - 1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Rukola 10 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,pomidory w puszce,pomidory,passta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,makaron muszelki,natka pietruszki,śmietanka UHt18%tł.
Morszczuk na parze 80 g ( RYB,),woda,ryba filet b/s morszczuk,sól,zioła prowalsalskie,bazylia suszona,koper świeży,pieprz czarny mielony.
Sos cytrynowy 100 g ( GLU PSZ, MLE,),woda,sok z cytryny,skórka cytryny
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g
Surówka z selera i jabłka b/c  100 g ( SEL,)
Sałata zielona z jogurtem 60 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Filet z indyka kostka pieczona  80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą 150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 150 g ( MLE, S02, GLU OW,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2557.23 kcal;
  • Białko ogółem: 102.69 g;
  • Tłuszcz: 94.18 g; Kw. tł. nasy.: 46.92 g;
  • Węglowodany ogółem: 327.20 g; W tym cukry: 108.94 g;
  • Błonnik pok.: 23.21 g;
  • Sól: 8.48 g;
 

Cały jadłospis od 08 czerwca do 17 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK