Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-19 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta jajeczna z awokado (dieta) 60 g ( JAJ,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa selerowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,seler korzeń,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki,sól.
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) 200 g (SEL,),łopattka wieprzowa b/k,skrobia ziemniaczana,mąka ryżowa,passta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,majeranek,oregano,sól,pieprz ziołowy,mieszanka 3 skł paski,olej rzepakowy.
Makaron spaghetti 200 g ( GLU,PSZ,),woda,makaron spaghetti,sól,olej rzepakowy.
Bukiet warzyw gotowanych 200 g,woda,marchew mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z białym ryżem z kurczakiem i ananasem 100 g ( JAJ, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z prażonym jabłkiem o niskim IG 50 g ( GLU
PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2467.76 kcal;
  • Białko ogółem: 107.27 g;
  • Tłuszcz: 87.87 g; Kw. tł. nasy.:31.25 g;
  • Węglowodany ogółem: 322.46 g; W tym cukry: 60.17 g;
  • Błonnik pok.: 29.24 g;
  • Sól: 14.88 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK