Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-10 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE, GOR,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( GLU,PSZ, SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kasza jęczmienna drobna,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Gulasz curry z kurczaka z warzywami 200 g (GLU PSZ,),woda,brokuł mrożony,kalafior mrożony,kurkuma,przyprawa curry,sól,pieprz czarny mielony,filet z piersi kurcczaka b/s,marchew,olej rzepakowy,skrobia ziemniaczana.
Kluski śląskie 200 g (JAJ,),woda,ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,ziemniaczana,olej rzepakowy.
Marchew mini z sezamem 100 g (SEZ,),woda,marchew mini,sól,sezam.
Surówka z selera z rodzynkami  100 g (MLE, SEL,),seler korzeń,rodzynki,sok z cytryny,sól,jogurt naturalny,śmietana.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce
niejdalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 90 g
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2544.75 kcal;
  • Białko ogółem: 101.06 g; 
  • Tłuszcz: 100.76 g; Kw. tł. nasy.: 31.12 g;
  • Węglowodany ogółem: 319.35 g; W tym cukry: 66.67 g;
  • Błonnik pok.: 35.78 g;
  • Sól: 12.16 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK