Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-04 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej 300 ml ( GLU,PSZ, SEL, GOR,),woda,kapusta biała,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki,kiełbasa zwyczajna,liść laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz czarny mielony.
Sos boloński z wieprzowiną 200 g (SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k,koncentrat pomidorowy,mąka ziemniaczana,majeranek,sól,pieprz czarny mielony,passta pomidorowa,olej rzepakowy.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,),woda,makaron swiderki pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g,marchew,jabłka,sól,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Szpinak gotowany z olejem 100 g,woda,szpinak liście,sól,czosnek,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Pasta z twarogu, rzodkiewki i szczypiorku + 60 g ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Papryka świeża 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2233.61 kcal;
  • Białko ogółem: 111.58 g;
  • Tłuszcz: 84.03 g; Kw. tł. nasy.: 27.05 g;
  • Węglowodany ogółem: 265.71 g; W tym cukry: 49.80 g; 
  • Błonnik pok.: 37.33 g;
  • Sól: 10.98 g;
 

Cały jadłospis od 29 maja do 07 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK