Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-08 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE,
SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Pasztet wieprzowy z warzywami dieta 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE,SEL,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ziemniaczana  300 ml ( MLE,SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,natka pietruszki.
Gulasz wołowy 200 g,łopatka wołowa,woda,pomidor,marchew obrana,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,mąka ziemniaczana,majerane,jałowiec,ziele angielskie,liść laurowy.
Kasza gryczana ciemna 200 g,woda,sól,kasza gryczana,olej rzepakowy.
Surówka Colesław 100 g ( JAJ,MLE, GOR, S02,),kapusta biała młoda,marchew,sok z cytryny,sól,natka pietruszki,śmietana 18%tł,jogurt naturalny.
Buraki po francusku 100 g,buraki,sok z cytryny,skrobia ziemniaczana,sól,ogórek kiszony.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Papryka świeża 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)
Migdały 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2297.69 kcal;
  • Białko ogółem: 114.51 g; 
  • Tłuszcz:89.75 g; Kw. tł. nasy.: 29.92 g;
  • Węglowodany ogółem: 279.32 g; W tym cukry: 52.90 g;
  • Błonnik pok.:36.70 g;
  • Sól: 11.88 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK