Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-30 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Paprykarz z łososia (dieta) 60 g ( RYB, SOJ, SEL,)
Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi dieta 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,pasta pomidorowa salsa,pomidory,majearnek,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł,makaron muszelki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona.
Gulasz wołowy dieta 200 g,woda,łopatka wołowa,pomidor,koncntrat pomidorowy,marchew,porzeczka czarna mrożona,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,papryka słodka mielona,kiminek,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,sól,olej rzeapkowy,kasza jęczmienna drobna.
Sałata zielona z jogurtem  60 g (MLE,),sałata zielona maslowa,jogurt naturalny.
Buraki tarte na ciepło 100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy,maka ziemniaczana,
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków
fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Pasztet z cukinii i warzyw + 80 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2490.95 kcal;
  • Białko ogółem: 114.15 g;
  • Tłuszcz: 81.27 g; Kw. tł. nasy.:24.03 g;
  • Węglowodany ogółem: 335.06 g; W tym cukry: 70.71 g;
  • Błonnik pok.: 25.24 g;
  • Sól: 11.61 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK