Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-29 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Salami kiełbasa wieprzowo-wołowa drobno rozdrobniona surowo
wędzona,dojrzewajaca, wędzona. 50 g ( SOJ, SEL, GOR, )
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 g ( MLE, GOR, S02, )
Ogórek kiszony 100 g
Szpinak baby 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,pieczarki świeże,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU PSZ,JAJ,),filet z kurczaka b/s/b/k,bułka tarta,cebula,pieprz cczarny mielony,sól,natka pietruszki,jajka,bułka paryska.
Sos pomidorowy 100 g,woda,salsa pomidorowa,pomidory,majeranek,czosnek,sól,pieprz czarny mielony,skrobia ziemniaczana.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,)woda,makaron pełnoziarnisty świderki,sól,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 gkapusta pekińska,marchew,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy,jabłko.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną + 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona 50 g ( GLU
PSZ, SOJ, MLE, GOR, )
Mix sałat z rzodkiewką i ziarnami słonecznika  100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mandarynka -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2145.06 kcal;
  • Białko ogółem: 100.59 g;
  • Tłuszcz: 81.75 g; Kw. tł. nasy.: 23.58 g;
  • Węglowodany ogółem: 257.64 g; W tym cukry: 73.17 g;
  • Błonnik pok.: 35.59 g;
  • Sól: 14.43 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK