Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-28 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek domowy waniliowy 60 g ( MLE, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEZ, )
Jabłko - 1 szt 
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, )
Zrazik wieprzowy zawijany 100 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, może zawierać: GLU PSZ, MLE, SEL, GOR,GLU JĘCZ,)
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE,SEL,)
Kopytka dyniowe 200 g ( GLU PSZ,JAJ,)
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE,)
Mizeria 100 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g ( JAJ, MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka jarzynowa 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2268.24 kcal;
  • Białko ogółem: 105.01 g;
  • Tłuszcz: 81.34 g; Kw. tł. nasy.: 26.07 g;
  • Węglowodany ogółem: 281.51 g; W tym cukry: 75.51 g;
  • Błonnik pok.: 24.99 g;
  • Sól: 12.01 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK